Att ändra ditt sätt att se på verkligheten - reframing inom NLP

Välkommen till den här texten om NLP hos Levande Stillhet. Detta är en fördjupningstext och vi rekommenderar att du läser bastexten om NLP först för att verkligen ha full nytta av informationen här. Mest får du ut av den här texten om du har läst texten om Klart Språk först.

Vi människor faller lätt åt att se saker och ting negativt. Det är antagligen en programmering som sitter i oss sedan urminnes tider: det negativa var viktigare att komma ihåg och överföra till andra i flocken i och med att det kunde betyda skillnaden på liv eller död. Idag lever de flesta av oss bland den största lyx som jordklotet har att erbjuda och i en av världens rikaste länder, ändå är folk negativa, ändå gnäller människor över saker och ting ur all proportion. NLP har flera olika tekniker som ändrar detta till en positivare inställning, en inställnig som gör att du verkligen kan njuta av livet och se verkligheten lite klarare. Grundtekniken kallas reframing: att sätta en annan ram runt bilden så att du den i ett klarare ljus. Kvällstidningar är ofta mycket bra på att sätta negativa ramar för att locka folk att köpa lösnummer. Innebär det att deras mer negativa syn på situationen är sann?

Följande berättelse är en perfekt illustration av vad reframing gör för skillnad. Det var en gång två murare som båda arbetade på samma stora slott. De byggde på det tillsammans med många andra, dag efter dag från morgon till kväll. När man gick bort och frågade den ena vad han gjorde svarade han, ”Jag murar, och det är så enormt många tegelstenar kvar innan vi är klara så jag vet inte om jag orkar det.” En liten bit bort stod den andre och arbetade, och han arbetade med ett leende på läpparna. När han fick samma fråga svarade han, ”Jag bygger ett fantastiskt slott som människor kan leva lyckligt i sen!”

Vilken av de båda tror du kommer att ha lättast för sitt jobb och trevligast medan han gör det?

Och dagens kuggfråga: hade någon av dem mer rätt än den andre?..

Få människor ser verkligheten som den är. NLP pratar om att alla har olika kartor över verkligheten. Vissa av dem är enormt begränsade – visar kanske bara en karta över två kvarter som personen sedan försöker anpassa till hela verkligheten, eller visar bara en geologisk karta över området utan att visa det faktiskt landskapet. Det NLP gör är att genom olika tekniker ge dig en allt friare och mer användbar karta, en karta som ger dig fler möjligheter i ditt liv istället för färre. Frågan blir alltid hur du själv vill ha det. Vill du sakta skapa en karta som ger dig allt fler möjligheter och bra synpunkter på hur livet kan gå, eller vill du ha en som blir mer och mer begränsad ju äldre du blir? Det är ditt liv. Bara för att andra människor skapar bättre kartor måste inte du göra det, men det kan vara värt att överväga om livet inte vore trevligare med en friare karta.

NLP har flera tekniker för reframing. Bland de första är att se varje situation som inlärning istället för ett problem eller en dålig erfarenhet. Alla situationer där du tycker att det ”gått snett” eller där du känner dig bortgjord eller klumpig – börja se det som någonting att lära sig från istället. Titta på vad du tycker att du gjorde fel och fundera över vad du kan lära dig från det som hände för att förbättra samma situation nästa gång.

Reframing gäller mycket hur vi ser på verkligheten. Exakt samma situation kan ha dussintals olika porträttramar runt sig beroende på vilken person det är som beskriver den. Vissa av mönsterna vi använder som kanske är mindre effektiva för oss kan ha suttit i ända sedan vi var små, medan andra har fått sätta sig på plats av vana. En del arbetsplatser eller yrkeskårer har ofta vant sig vid vissa ramar. Dessa förs sedan vidare till nykomlingar och sätter sig i själva yrkets karaktär. En del av de ramarna är användbara medan andra är mer till nackdel. Del av processen med att lära sig att byta ram runt bilderna i ens liv är att börja upptäcka hur många ramar du lånar från andra, och vilka av dem som är lärorika att låna och vissa som är skadliga för dig. Vi kan ta ett exempel från polisyrket:

Yngre polis: ”Jag tycker att vi kan vara lite schyssta mot grabben och låta honom gå den här gången. Han är lite väl ung, trots allt.”

Äldre polis: ”Nä, vi tar in honom. Jag vet hur hans sort är. De lär sig aldrig. Och sedan blir det bara värre och värre bus av dem när de är vuxna.

Den här situationen upprepas ju ofta dagligen inom olika yrken, ibland mellan generationer, ibland inte. Och återigen, hade någon av de båda rätt?..

NLP arbetar mycket med språk för att illustrera vilka ramar du använder. Sättet du pratar visar hur du tänker. En av de klassiska ramarna inom NLP heter backtrack frame, och gäller just hur man följer det någon säger tillbaka till källan för att visa hur de kan ändra sin syn på verkligheten till något mer användbart. Att följa orden bakåt hjälper att visa exakt hur de sitter fast just nu.

I exemplet med polisen här ovan, innebär det att alla äldre poliser tänker så? Nej. (Inte att alla yngre poliser gör det heller). Men att tro på det efter att ha läst det här är ett sätt att sätta en negativ ram. Bra sätt att se ramar för vad de är är att börja ställa några enkla frågor, till exempel de här nedan. Vi ska använda exemplet på om någon säger ”Det är svårt att lära sig att byta ram." Detta är några olika sätt som NLP använder för att ändra den ramen till något mer andvändbart:

”Det är lätt att lära sig ett av mönsterna åtminstone.”

”Hur vet du det?”

”Om du aldrig testar kommer du aldrig att veta om det är svårt eller ej.”

”Svårt jämfört med vad?”

”Exakt vad med det tycker du är svårt?”

”Jag förstår att du verkligen vill lära dig dem noggrant.”

Kan du se hur de här exemplena ändrar personens ram? Det finns många fler än dessa, men när man har lärt sig dem själv så anpassar man metoden efter personen man pratar med. Olika människor kommer att behöva hjälp på olika sätt med att byta ram. Ett annat sätt att hjälpa någon att flytta sig ur negativa ramar är att använda exempel via sig själv, och hoppas att de härmar det:

”Det är svårt att lära sig att byta ram."

”Jag blir alltid mer nyfiken på att lära mig när det känns som lite av en utmaning.”

”Jo, jag vet, jag brukade också se det så innan jag insåg att det är negativ ram att tänka så.”

”Kan du minnas någon gång då du tyckte att det var lätt att lära sig? Jag har upptäckt att det hjälper mig.”

Det finns mycket forskning just nu som pekar på hur negativa mönster sätter sig i oss, hur de programmerar vår kroppskemi och till slut skapar spår i vår hjärna. När du väl har börjat med reframing är det också lättare att fortsätta göra det, då det programmerar om mönsterna i dig till att börja se saker och ting lite mer positivt dag för dag. Det är kanske värt att påpeka här att NLP sällan använder ordet ”positivt” i den vanliga meningen: de ser hellre positivt som någonting som är mer användbart för dig, eller något som är mer effektivt i situationen du är just nu.

Så. Det var en liten inblick i hur reframing fungerar och över vad det gör för dig. Ta det lugnt med att använda det du precis lärde dig här. Du har gott om tid på dig. Bara att du börjar titta på vad reframing är, att du börjar väga ramarna i handen, kanske titta närmare på vilka som är av guld och vilka som är täckta med guldfärg, att du lyssnar på klangen i dem när du hänger upp dem...allt det gör att du börjar bli mer hemma i att se att ramar bara är ramar, och att du lätt kan omvandla en av fuktskadad papp till en enkel men snygg i silver.

Lycka till.