En lätt lista med tips om hur du förbättrar världen nu omedelbart

Välkommen till den här texten om NLP hos Levande Stillhet. Det är en enkel lista, gjord för dig som vill sprida lite positiv förändring i världen. Vi brukar ofta måla upp idéer om att det är så svårt att förändra världen – jag hinner inte med det, det kräver jobb, det är jobbigt – och trögheten gör att vi missar hur lätt det är att en liten handling kan påverka mer än vad vi tror. Att bara genomföra den lilla handlingen har åtminstone inte gjort världen till en sämre plats; en liten förbättring har skett, och du hjälpte till att få den att ske.

Så på den här sidan inkluderar vi en lätt lista på saker du kan göra i din vardag, (eller nu omedelbart om du klickar på en av länkarna) saker som är så lätta att de går att göra utan att du ens behöver tänka på det utan bara göra dem och fortsätter med din vardag.


1) Var trevlig mot en kassörska, en busschaufför eller en sekreterare. De är nav för många människor och blir ofta tagna för givet. Är du lite extra trevlig mot en av dem sprids den energin till många människor som bieffekt.

2) Lägg en femkrona ovanpå biljettautomaten när du parkerar.

3) Ge beröm till folk när de har gjort något bra istället för att bara säga till om de har gjort ett misstag.

4) Klappa din bil eller dator. Sättet vi relaterar till tingen runt omkring oss studsar in i oss själva. Tar du hela tiden ut ilska eller irritation på föremålen runt dig studsar den tillbaka till dig själv i en konstant cykel. Testa att bara ibland vara schysst mot bilen eller datorn. Du får se vilken stor skillnad det blir.

5) Sätt in en liten hjälp till de människor i världen som lever i krigszoner, svält, fattigdom. Vi önskar ju att vi kunde hjälpa men allting känns bara så stort att det blir meningslöst. När du tänker så, sätt istället in en liten hjälp till någon hjälporganisation, då har du gjort något konkret och praktiskt som betyder mycket för någon annan.

Här inkluderar vi våra två favoritorganisationer, Läkare Utan Gränser och ECPAT:

Klicka här för att sätta in direkt på nätet: https://portal.lakareutangranser.se/portal/page?_pageid=34,4189&_dad=por...

Ta fram din mobiltelefon och smsa LÄKARE 72990, så sätter du in 50 kronor till Läkare Utan Gränser lika lätt som ett sms till en vän.

Deras hemsida är: http://www.lakareutangranser.se/


ECPAT är en hjälporganisation som arbetar mot barnpornografi, barnprostitution och sexturism över hela världen. Deras uppgift är kritiskt viktig och deras arbete fantastiskt. Du kan hjälpa dem genom att lägga till deras postgiro eller bankgiro på din Internetbank, till exempel: PG 903434-9 eller BG 903-4349.

Deras hemsida är: http://www.ecpat.se/fram.asp


6) Köp en kopp kaffe till en hemlös när du ändå köper en kaffe själv. Det är inte alltid de vill ha den, men det brukar finnas någon som vill.

7) Ge lite extra utrymme till personen före dig i köer. Många människor ställer sig precis tätt intill och tar ut all sin stress på hela kön och kassörskan. Nästa gång du står i kö, testa hur du känner dig om du backar ett steg extra och ger personen före lite mera andningsutrymme.

8) Tänk en positiv tanke om dig själv. Du har säkert förtjänat många, men ge dig beröm för någonting litet du har gjort idag.


Så. En kort och lätt lista för saker du kan göra och som förbättrar världen litegrand. Och – schhh – jag kan berätta en hemlighet som bara är känd för några få: det är de små handlingarna som får de stora att ske.

Du gjorde ett bra jobb med att läsa den här listan. Tänk på att bara viljan att vara en positiv faktor är positivt i sig. Gå nu ut och önskan någon annan lycka till.