Tycker du om att bli manipulerad av andra, eller vill du lära dig sätt att slippa det? NLP för att kontra manipulation

Välkommen till den här texten om NLP hos Levande Stillhet. Alla manipulerar vi andra. Det sker hela tiden, varje dag, det är del av att vi är flockdjur och del av våra förhållanden. Men ibland går det över de gränserna och in på ren manipulation som är direkt farlig. I de fallen är det en stor hjälp att veta hur manipulation fungerar, hur det påverkar dig och – framförallt och viktigast – att kunna kontra det så att man förblir opåverkad.

Den här texten är en kort översikt över manipulation och teknikerna NLP lär ut när det gäller att se den, kontra den, och förbli opåverkad av den. Det är tekniker som kan vara så avgörande för vissa människor att det faktiskt bokstavligt talat räddar deras liv. Det hade varit trevligt om alla kom överens och var trevliga mot varandra - nu lever vi tyvärr i en annan värld än den, en där det finns individer som är både otrevliga, manipulativa, maktberoende och ibland direkt farliga. I den här texten ska vi ta en titt på några idéer och tips som gör att du lättare kan hantera de människorna. Notera att om du vill lära dig teknikerna i sig krävs det lektionstid för det. Vi ger privatlektioner på sådant, likaväl som att vi lär ut till företag och myndigheter, men till och med bara den här texten bör ge dig lite mer skydd – inte en full brandvägg, men åtminstone lite mer spamfilter på din mejl.

Vad räknas då som ren manipulation? Enklaste definitionen för när den övergår från vanligt umgänge till att bli manipulation är om det är skadligt för dig. Detta kan vara i form av att någon utövar sin vilja på dig för att få dig att göra något du vill låta bli, eller genom underförstått hot i en maktsituation. Det kan vara i form av ren mobbning, eller i form av att en person medvetet manipulerar dig bara för att de tycker att det är kul. Samtliga de fallen skulle vi räkna som manipulation.

Vi har sällan fysiskt våld i vårt samhälle. Däremot har vi stora mängder känslomässigt och mentalt våld som sker varje dag, och ofta sker på folks arbetsplatser så mycket att om det vore fysiskt våld skulle väggarna vara fläckiga av blod. Ett av de stora problemen med just känslomässigt eller mentalt våld är att ”det inte syns”. ”Ingenting har hänt”. ”Ingenting går att bevisa”. ”Han gjorde ju ingenting”. ”Hon sade inget specifikt jag kan peka på”. Ändå har en form av våld faktiskt utövats. Detta är del av den extrema skalan av manipulation, och det finns konkreta tekniker för att skydda sig mot det också – ungefär som att det finns självförsvarsträning som, om den tränas mycket, kan lära dig att skydda dig mot fysiskt våld.

Det absolut första du måste göra är att bokstavligt talat installera ett filter. Vill du kunna kontra manipulation måste du sakta installera förmågan i dig att koppla på eller av ett filter som hela tiden övervakar om personen försöker manipulera dig. Utan den närvaron så är förmågan att kontra manipulation mycket begränsad. Detta första filter är en specifik inställning i ditt sinne, och en allt mer ökande närvaro om hur du själv och andra formulerar sig. Det är förstås i allmänhet ganska lätt att märka att någon försöker manipulera dig, det är bara att vi blir rädda, fryser fast eller fastnar i hur vi ska försvara oss mot manipulationen. Detta är bland annat vad mobbare eller maktmissbrukare räknar med, och liksom mer fysiska brottslingar så letar mobbare efter en viss sorts personlighetstyp som de vet att de kan dominera. Om du lär dig tekniker som kontrar manipulation blir du också allt mer sällan måltavla för den sortens individer – du har ändrat signalen de vill hitta. Och ju mer närvaro du sakta kan träna upp på hur andra formulerar sig, desto lättare kan du se vad du själv kan säga för att neutralisera attacken de precis försökte göra på dig. Frågan är alltid denna: vill du förbli lättmanipulerad eller ej?

När du valt att du vill kunna undvika att bli manipulerad är resten bara en fråga om tekniker och träning. För den som vill är det fullt möjligt att lära sig att sätta in stabila brandväggar mot manipulation

En sådan brandvägg täcker in en verktygslåda med ett stort antal verktyg. Vart och ett av dem lär dig att hantera vissa delar av manipulation, och gör dig skickligare på att motstå det, men för att täcka hela fältet – både fysiskt, känslomässigt, mentalt – så behöver du helt enkelt lära dig flera tekniker. Ett av de första att kolla på är att om du alltid vill vara omtyckt så kommer du att förbli vara lättmanipulerad. För att skickligt och effektivt motstå manipulation så måste du vara okej med att folk faktiskt tycker illa om dig. Det är helt okej; om du är en någorlunda trevlig person med någorlunda vettiga inställningar till dina medmänniskor, och de ändå tycker illa om dig, så finns faktiskt chansen att det är de som är otrevliga. Det kan vara värt att överväga, eller hur? Om du har svårt för att stå ut med att folk tycker illa om dig, så träna upp den förmågan. Den kan faktiskt kräva träning, ibland i åratal, tills man är okej med att man är sig själv, och beter sig så schysst man kan, men om folk försöker trampa på det så får de bli sura. Ska man hårddra liknelsen så är det faktiskt helt okej om en serievåldtäktsman tycker illa om dig efter att du har sagt ”Nej”.

Vi ska titta på vart och ett av områdena i turordning. Vi har redan pratat om filtret du har lagt på plats i dig som vakar över om någon försöker manipulera dig. Steg två är att få lite mer förståelse för olika sorters manipulation. För det första manipulerar män och kvinnor på olika sätt. Båda könen manipulerar, de bara har fallenhet för olika sorters manipulation. Kvinnor har lättare för att manipulera via känslor, män lättare för att manipulera vi tankar. Kvinnor har också lättare för att få manipulation att framstå som om den inte är det, medan män i sin tur har lättare för att använda tydlig manipulation likaväl som fysisk kropp för att påverka eller hota.

Mental manipulation. Vanligaste aspekterna av detta är att personen använder sitt sinne för att framstå som starkare än offret. Detta kan vara genom bättre tankeförmåga eller genom en samvetslöshet i att strunta i att manipulationen märks därför att personen vet att deras sinne just nu är starkare än ditt. Mental manipulation brukar vara tydligare än den känslomässiga, och betydligt grövre. Det är närmare fysiskt våld än vad känslomässig manipulation är. Här nedan följer några enkla exempel på formuleringar mellan två personer, där mental manipulation används.

”Det här behöver vara gjort tills imorgon. Du fixar det, va.”

”Äh...ja, okej. Visst.”

Vad hände här? Personen som manipulerar kör helt enkelt över offret. I sättet personen formulerar sig finns inga luckor för offret att invända mot. Det är en attack som rullar fram som en stridsvagn, utan att lämna plats för motattack eller argument.

Svarsalternativ

”Nej, det hinner jag inte göra idag.”

Notera att svaret tydligt låter bli att ge extra förklaringar eller ursäkter för att man säger nej. Det håller attacken helt ute, och gör precis som den i att låta bli att lämna minsta lucka in. Svaret går att göra hårdare – man kan ta väck ”idag”, till exempel, för det godkänner för manipulatören att du faktiskt kan göra det i morgon. Vill man ha ett trevligare svar är det möjligt, men då måste man fortsätta upprätthålla filtret när personen invänder och försöker pressa samma attack en gång till.

Mjukare svarsalternativ

”Nej, det hinner jag inte göra idag. Beklagar.”

...vilket antagligen leder till förnyad attack. ”Varför inte det? Det här måste bli avklarat idag.” (Varför måste det det, är en enkel fråga)

”Tyvärr. Jag har flera andra grejer jag måste fixa idag.”

Risken med ett mjukare svar på en mental manipulation är att personer som använder det ofta fortsätter tills luckan finns där och offret backar. Ju fler ursäkter du anger för varför du inte hinner göra det de vill idag, desto större sannolikhet är det att de lyckas manipulera dig till att göra det ändå i slutänden, för de ser ursäkterna som en svaghet de kan fortsätta slå på tills den ger med sig. En vanlig och ännu enklare mental manipulation är att personen bara säger åt dig att göra det och sedan går. Då kan du välja mellan att stå på dig och säga ”Inte en chans” eller helt enkelt säga ”Lämnar du det där så händer ingenting, för jag hinner inte göra något åt det.” Tänk på att det svaret också innebär att du godkände att du tänkte göra något åt det, det vill säga egentligen lydde deras kommando ändå. Kom ihåg att manipulatörer manipulerar dem de kan manipulera. Om du börjar visa att du har en brandvägg på plats, så brukar de ge upp och leta efter lättare offer.

Känslomässig manipulation. Är faktiskt betydligt svårare att stå emot än mental manipulation. Om mental manipulation är isberg som krockar med ditt skepp, så är känslomässig manipulation underströmmarna i havet som drar det på grund. I känslomässig manipulation spelar manipulatören på känslor. De kan vara tydliga eller mycket subtila; de kan täcka allt från skuld till smicker till löften om glädje eller framtida hjälp. De kan också täcka känslor som går in på hot, eller antydningar om att hot är möjliga i framtiden.

”Jo, du, jag behöver verkligen hjälp med det här idag. Jag har inte en chans att hinna det, och det behöver bli gjort idag. Jag mår så dåligt och skulle behöva komma hem. Kan jag be dig fixa det?”

”Äh...ja, absolut. Är du okej?”

Vad hände här? Personen som manipulerar drar in offret i fällan genom att sätta krokar i dem. Det är givetvis hemskt svårt att säga nej till en person som mår dåligt eller är i en utsatt situation utan att framstå som otrevlig eller ohjälpsam, framförallt för sig själv, vilket är precis vad personen som manipulerar räknar med.

Svarsalternativ

”Tyvärr, jag har inte en chans att hinna mer idag. Önskar jag kunde, men jag har så mycket själv här att det är omöjligt.”

Andra alternativ är att använda manipulatörens eget trick mot dem:

”Önskar jag kunde, men jag mår faktiskt inte sådär jättebra själv. Huvudvärk hela jäkla dan, och jag har suttit och räknat minuterna tills jag kan åka hem.

Chansen är att detta leder till förnyad attack.

”Jo, men snälla, jag behöver verkligen den här hjälpen...det skulle betyda jättemycket för mig, jag får såna skuldkänslor om jag lämnar det ogjort idag. Kan du verkligen inte hjälpa mig?”

Vilket, beroende på hur grov manipulatören är, kan utvecklas vidare till någon av följande svar:

1) ”Amen kom igen, var lite schysst mot mig. Jag behöver den här hjälpen, och jag mår tjyvtjockt om det inte blir gjort idag...jag får sån ångest annars. Snälla?”

2) ”Du tar ju gärna emot hjälp när du själv behöver den, och nu när det för en gångs skull gäller mig så vägrar du, det är ju jätteschysst. Tack så hjärtligt. Det här ska jag komma ihåg.”

3) ”Jag har alltid tyckt att du var trevlig innan, men nu ser jag hur mycket det bara låg på ytan. Jag borde förstått att du inte bryr dig om hur andra egentligen mår, du är precis en sån person.”

4) ”Då vet jag vad jag ska svara nästa gång du behöver hjälp med något. Så svårt är det faktiskt inte att hjälpa mig med en enkel grej.”

...och så vidare. Dessa exempel är förstås övertydliga: vanlig känslomässig manipulation inom bland annat förhållanden görs i allmänhet genom beröm eller skuld. I skadlig manipulation är det vanligare att skuld, rädsla, hot, eller andra negativa känslor används. I själva verket är manipulation genom trevliga ord eller känslor betydligt mer effektiv, men den kräver ofta träning för att göras så att den blir omärklig. Spionen Kim Philby, som var dubbelagent för Sovjetunionen, sade efter sitt avhopp att han bara varit rädd för en enda förhörsledare inom dåtidens engelska underrättelsetjänst - en man som var känd för att bara vara trevlig och förstående mot de agenter han förhörde, och som hade störst framgång av alla i att få svar.

Äkta förmåga i att kontra manipulation görs idealiskt sett så skickligt att personen som försöker manipulera dig aldrig märker att du manipulerar dem. Detta kräver långvarig träning för de flesta, men är fullt möjligt att lära sig. Detta är verkligen idealsituationen, då mobbare eller manipulatörer oftast blir irriterad på personer som de märker blockerar dem, en situation som du vill vara försiktig med om personen det gäller till exempel är din chef och kan styra om du har ett jobb eller ej. Korta sammanfattningar för mental och känslomässig manipulation är helt enkelt att om det är mental manipulation måste du hålla upp en vägg som gör det tydligt att den andre aldrig kommer igenom; med känslomässig manipulation är det enda sätt som finns att vinna att helt enkelt aldrig spela spelet. Går du med på att spela spelet har den andre personen redan vunnit.

Människor som mobbar eller manipulerar andra är hemskt tragiska individer. Någonting är snett inuti dem, och de tar ut det på sin omgivning. En vanlig version är att de vill få uppmärksamhet, och i och med att de av olika skäl aldrig får positiv uppmärksamhet så börjar de bli nöjda med negativ uppmärksamhet. De vill få dig arg. De vill få dig rädd. De vill att de inkräktar på ditt liv, för de bekräftar för dem att de själva finns. Det är ett extremt tragiskt tillstånd, men om de är skadliga eller farliga i sin manipulation måste du ändå hantera dem med mycket begränsad barmhärtighet. De är som en drunknande människa – de letar livbojar som håller dem flytande, men drar gärna med dig ner i djupet på vägen. Mycket få av de som manipulerar som en del av sitt liv vill någonsin ändra på det. Det finns de som vill, de är bara få. Detta är ett av de klassiska problemen med sjukdomsvinst, som det kallas: personens sjukdom har blivit ett sätt för dem att få uppmärksamhet från omgivningen, eller ett sätt för dem att känna sig speciella, och de använder till slut sin sjukdom som ett medvetet sätt att fortsätta att få energi från andra människor. Är man väl i det stadiet är det svårt att få folk att ändra det, även om den här författaren faktiskt har sett individer som har blivit bättre från det och som har börjat ändra sättet de sliter på sin omgivning.

NLP har en enorm verktygslåda med tekniker som går in i det här ämnet. Men en av de viktiga är faktiskt att du själv börjar kolla på om du använder skadlig manipulation mot andra. Varför gör du det? Alla är vi människor, men om du kan sakta ändra ditt liv till att bit för bit bli en mer positiv faktor för resten av världen, så vore väl det ganska trevligt? En del av NLP pratar alltid om detta, och du kan läsa om det i texterna som handlar om ekologi och om klart språk. Den andra delen av NLP struntar tyvärr i ekologi, och lär sig att bli skadliga manipulatörer själva.

Du börjar få en klarare översikt över ämnet nu. Det är bra. Manipulation eller mobbing kan verkligen förstöra ens liv. Är du i närheten av den sortens individer, tänk på att de fortsätter att ta så länge du ger. De kommer sällan att sluta av sig själva. Det enda sätt som du kan kontra deras manipulation av dig är om du själv ändrar situationen. Det enda du behöver till att börja med är en fast inställning om att du tänker undvika att låta dig manipuleras mer. Sedan är det bara tid, träning och tålamod som krävs. Vi rekommenderar också verkligen att du läser texten om klart språk; den gör att du slipper falla i fällan att bli besatt av att andra människor kan manipulera dig och tippar i den riktningen istället. Alla manipulerar hela tiden. Mestadels på små, ganska harmlösa sätt. Det enda du vill lära dig är att sätta in ett spamfilter så att du omedelbart märker när någon försöker manipulera dig med skadlig eller farlig intention bakom. Fortsätter du, och blir skicklig på det, så kan du själv bli en positivare faktor som lär andra hur också de kan kontra manipulation från rovdjur i deras vardag.

Vi önskar dig verkligen lycka till, och hoppas att den här texten har hjälpt till med mer än att bara sätta in det första filtret – förhoppningsvis har den gett dig mer kött på benen i att kunna känna igen manipulation när du träffar på det i ditt liv, och mer kunskap i hur du kan kontra det.