Kommunikation och klart språk - hur du vill påverka andra

Välkommen till den här texten om NLP hos Levande Stillhet. Den här texten är en fördjupning på kommunikation, och vi rekommenderar dig att först läsa bastexten om kommunikation så att du lättare förstår hur NLP ser på ämnet innan du fördjupar det här. Vi ska vända oss till en fasett av kommunikation som rör sig på ett mycket större plan än bara din vardag och din kommunikationsförmåga med andra eller med dig själv. Ämnet i den här texten är det som vissa kallar klart språk, och det rör sig in på andlig träning. Det existerar faktiskt tidigare inom Buddhism och Taoism, men vissa delar av NLP har rört sig in på det på grund av en genuin nyfikenhet över hur människor låter sina tankar bli synliga i omvärlden i sättet de formulerar sig på. I andra delar av Levande Stillhets kurser lär vi ut traditionell qigong och traditionell meditation, båda från en annan av världens äldsta andliga traditioner, den kinesiska Taoismen, men i den här texten ska vi ta en kort blick på vad kommunikationsträningen i NLP kan göra för din förmåga att kommunicera klarare och samtidigt låta världen omkring dig växa, både växa friare, klarare, och i en mer balanserad riktning som hjälper alla.

Det äkta meditationsträning gör är att förändra ditt sinne och ditt sätt att se på världen ända ner i själva rötterna i ditt system. Förändringarna går allt djupare, blir permanenta, och ändrar ditt synsätt på det du en gång kallade verklighet till att du sakta förstår att det finns något som är så mycket större och som de flesta människor faktiskt lever hela sitt liv utan att någonsin få se. Meditationsträning rensar upp blockeringarna och neuroserna i ditt sinne, det löser upp de negativa sätten du beter dig både mot andra och dig själv, och det låter sakta hela ditt väsen komma i balans. Bara ett problem: det tar tid. Lång tid. Teknikerna för kommunikation inom NLP går snabbt att lära sig. De är enkla i sig själv – de kräver fortfarande att du tränar dem för att bli skicklig på att använda dem, men effekten är snabbare, enklare, med mer omedelbar påverkan på din vardag. Idealsituationen är givetvis att träna både och, meditation för den långa, stabiliserande effekten på dig själv, och NLP för möjligheten att använda det effektivt i din vardag i det korta loppet. Men det finns förstås en fråga att ställa först innan resten av texten är lönt för dig att läsa: vill du få koll på vad du säger till andra och hur du faktiskt påverkar dem?

När NLP skapades var en av de första stegen språk. Grundarna Richard Bandler och John Grinder var mycket intresserade av hur människans tankeförmåga formar vårt språk, och hur man genom att titta på hur en människa formulerar sig kan följa det spåret in till deras tankeförmåga och ändra eventuellt negativa sidor av den. De såg detta mycket inom terapi, och började också se tydligt hur de allra skickligaste terapeuterna var fantastiskt skickliga i hur de formulerade sig precist för att läka sina patienter. Idag kallas det metalanguage inom NLP, metaspråk på svenska. Första stegen där är förstås att du vill förändra negativa tankemönster du har. De som finns kommer att synas mycket tydligt i ditt tal, i hur din röst låter, i dina formuleringar, i orden du väljer – pauserna du har – och framförallt i vad du låter bli att säga. Sedan börjar man sakta att identifiera de mönsterna för att allt eftersom använda olika tekniker som ger dig själv möjlighet att börja se problemen, och sätta igång med att lösa dem. De låsta mönsterna i dina tankar påverkar mycket av ditt liv. De kan göra att du ser dig själv – hela dig – negativt, eller att du ser spärrar i ditt liv som aldrig existerat. Och del av poängen i just den här texten är att sättet du formulerar dig hela tiden kan sprida negativitet eller missämja hos andra människor.

Det här är förstås bara början. Men den är viktig. Saknas en stabil bas är det få höghus med vacker utsikt som står utan att få sprickor. Från den här första klarheten i ditt språk går man sedan över till att få det ännu färgrikare och med betydligt större djup – ungefär som att du går från att kunna göra blyertsskisser till att sakta kunna måla stora oljemålningar som Europas kungahus slåss för att köpa... En människa som får koll på sitt språk kan sedan börja använda det för att hjälpa både samhället och sin omgivning att må bättre. Nu, nu börjar vi komma in på vad klart språk verkligen är.

Hur vill du att världen omkring dig ska utvecklas? Vill du att du själv ska vara en positiv kraft eller en negativ kraft där du rör dig i din vardag? Genom sättet du formulerar dig kan du ändra till att bli en allt starkare positiv faktor. Det finns många olika specifika sätt att formulera sig som gör att andra människor börjar växa till att själva bli bättre i din omgivning. Dessa ingår i NLP´s träning i metaspråk. De är olika strukturer och sätt att använda ord som gör att folk mår bättre, men större än så, sår frön i dem som gör att de börjar vända sig mot solen istället för att vara nöjda med att passivt stå kvar i skuggorna. Många tror att det här handlar om att ”få folk att må bra”. Njae. Det är bara halva historien. Om man hela tiden bara smickrar människor eller sockrar allt man säger så mår de förstås lite bättre just nu, men de märker ofta om det är tomma ord, och de rör sig sällan garanterat i en positivare riktning bara för att de får komplimanger. Metaspråk och klart språk går långt bortom det.

Jag tycker att vi tar ett exempel här så att det blir ännu klarare för dig. Säg att du är på jobbet. Du pratar med en arbetskamrat, och riktningen arbetskamratens liv går i är sned, livet de har är helt annorlunda än vad de ville, och de lägger en stor del av tiden i konversationer på att gnälla och klaga utan att någonsin göra något åt problemen i deras liv. Nu finns det några valmöjligheter för dig. Det är ett enkelt exempel, men det illustrerar lite av det vi pratar om i texten. Ska vi titta på konversationen?

”Hej. Hur är det idag?”

”Jo. Det är så varmt. Det är så hett. Det verkar aldrig bli svalare, och jag far så illa av värmen hela tiden. Aldrig blir det bättre heller.”

Svarsalternativ 1.

”Nej, jag håller helt med dig. Det är så varmt så att man nästan smäller av. Jag bara känner hur min hjärna verkar koka inuti och det är precis som du säger, det slutar ju aldrig heller. Jag kan svära på att mitt blodtryck går upp litegrand för varje timme som går också.”

Verkar Alternativ 1 göra någonting för att förbättra situationen? Njae. Tvärtom. Den försämrar den. Det enda som möjligtvis kan bli bättre är att personen blir glad för att någon håller med dem, men de kommer att fortsätta att gnälla och klaga vilket är hemskt negativt för deras liv. Det gör givetvis också samma sak med dig själv.

Svarsalternativ 2.

”Det stämmer ju inte. Det är faktiskt svalare idag än igår, och jag minns att i vintras klagade just du precis lika mycket på att det var kallt då och att du längtade till sommaren. Njut av hur det är nu istället för att klaga på det. Säsongerna är ju som de är.

...mmmm. Ja. Såhär vill vi ofta formulera oss om folk gnäller. Hjälpte det? Har situationen förändrats till det bättre? Knappast. Personen kommer nog att ha blivit ledsen, förolämpad, och fått sina åsikter om andra människor bekräftade. I bästa fall, i ett fåtal fall, kan den här inställningen göra att personen tar sig i kragen och förstår att de gnäller på samma saker året runt och att det är gnället som är problemet. Men det är ovanligt. De flesta kommer att bli förolämpade, och läget kommer att vara sämre än innan.

Svarsalternativ 3.

”Jo, nu när du nämner det. Själv tycker jag verkligen om våren. Det är så mycket växtkraft då, man riktigt känner hur man kan få saker gjorda helt utan problem. Det är så skönt. Allting lossnar liksom. Det gillar jag.”

Okej. Vad kan du hitta i Alternativ 3? Du ser säkert en del av teknikerna i det, men vi ska fördjupa det och gå igenom dem så att du inte bara lär dig delar av det utan verkligen ser hela bilden tydligt framför dig.

Vi ska gå igenom Alternativ 3 igen, men nu med förklaringar till varje mening.

”Jo, nu när du nämner det.” Ett sätt att skapa det man kallar rapportpå engelska inom NLP, kontakt skulle vi nog säga på svenska. Du håller med lite. Meningen visar att du åtminstone delar personens verklighetsuppfattning litegrand, vilket gör att de har lättare för att lyssna på dig, vilket i sin tur gör att du har lättare att hjälpa dem.

”Själv tycker jag verkligen om våren.” Får in orden tycker om, och vår. Alla människor brukar känna uppsvinget av energi och skaparglädje som våren för med sig. Det är då man känner sig mer aktiv, saker går att göra, projekt blir startade och utförda. Ett sätt att framkalla den känslan i personen – som i det här fallet nästan saknar den helt i sitt liv – är att använda ett ord som utlöser den laddningen i dem själva, utan att du behöver försöka förklara den för dem.

”Det är så mycket växtkraft då, man riktigt känner hur man kan få saker gjorda helt utan problem.” Bara förstärker poängen med ordet vår. Här specificerar du den påverkan du vill få personens system att röra sig mot, så att missförstånd undviks i hur deras system uppfattar orden.

”Det är skönt.” Spinnord. Gör att förstärkningen i den förra meningen länkas till någonting positivt, vilket i sin tur gör att det sätter sig lättare i personens system att det du precis sade är positivt.

”Allting lossnar liksom då.” Ytterligare förstärkning på samma tema, men nu med den positiva bieffekten redan inlagd. Personen vi beskriver här har problem att få saker gjorda i sitt liv, och känner antagligen att de har stagnerat till att livet känns som ett träsk de rör sig i i snigelfart. Om ”allting kan lossna”, så sår det frön i dem att saker och ting faktiskt kan lossna, något de nog knappt tror på längre.

”Det gillar jag.” Gör det subjektivt, och förankrar det i att det är din personliga erfarenhet istället för en manipulation. Ett av många sätt att se till att din hjälp blir hjälp istället för manipulation. Människor som känner att de blir manipulerade tillåter sällan att det hjälper dem, även om det är manipulation som är positiv för dem. Ofta måste man lura deras sinne till att lyssna, istället för att huvudets negativa programmeringar får chansen att lägga in sitt filter först.

Så. Nu har du fått ett exempel på hur både metaspråk och klart språk kan användas. Metaspråk skulle tekniskt sätt bara användas så att du slapp bli påverkad av personen själv, och hjälpte dem litegrand. Har du intresse av klart språk så tar det din inställning till att förbättra din omgivning flera snäpp längre. Många människor saknar helt intresse i att hjälpa andra; är du intresserad av klart språk så är det en självklarhet att hjälpa andra för att på så sätt kunna förbättra hela världen indirekt till att röra sig i en mer positiv riktning.

Men den här texten är inte egentligen en guide till metaspråk eller hur du gör teknikerna i klart språk. Den handlar faktiskt mest om det viktigaste: vilken påverkan vill du ha på din omgivning? Vilken påverkan vill du ha på dig själv? Vill du sakta börja röra dig i en positivare riktning, och bli en positivare faktor, eller vill du fortsätta trampa vatten där du flyter och håller i en livboj fylld med lättja? Ingen kan göra valet åt dig, det är upp till varje människa att välja vilken sorts faktor de vill vara under sitt liv. Vad valde du?