Kommunikation - konsten att hjälpa

Välkommen till den här texten om NLP hos Levande Stillhet. Idag ska vi prata om kommunikation – ganska praktiskt att prata om kommunikation, eller hur? Men kommunikation är ju ett bredare ämne än bara prat om man ser framför sig hur mycket vi kommunicerar varje dag och hur mycket andra kommunicerar med oss. Kommunikation täcker in både det vi ser, det vi gör, det vi säger, det vi tänker och intentionen vi har bakom vad vi försöker kommunicera till andra.

Lättaste sättet att förstå NLP är som en inriktning inom psykologi. Det täcker in många principer, den ena än mer effektiv än den andra, men en av de största och viktigaste grundstenarna allt det andra står på är kommunikation: din kommunikation med andra och din kommunikation med dig själv. De flesta människor vill kommunicera så mycket bättre än vad de gör, de bara saknar kunskap om hur de ska göra det. Och de flesta vet så väl att det de precis sade inte alls kom ut till verkligheten och andra människor på sättet som de menade det inuti sitt huvud där det lät alldeles rätt...

Detta är bara en första kort introduktionstext till kommunikation och hur du förbättrar den. NLP har en mängd olika tekniker som är som tangenterna på ett piano, och din förmåga att spela vacker musik ändras till att bli så mycket lättare när du lärt dig de första teknikerna (och tonerna) och börjar förstå resten.

I just den här texten tänkte jag att kärnan i det vi ska titta på är några tankar runt själva grunden in kommunikation: vad vill du med den?

Roten till din förmåga att kommunicera kommer ofta från vad du vill åstadkomma med den. Varför kommunicerar du på sättet som du gör just nu? Skulle du kunna kommunicera tydligare och klarare med din omgivning och med dig själv? De flesta människor önskar att de vore bättre på kommunikation. Så om den är dålig just nu beror det på att du behöver lära dig mer effektiva tekniker för det, istället för att du bara struntar i hur din kommunikation med andra är. Det är faktiskt förbluffande få människor som helt struntar i hur de kommunicerar med folk. Deras inställning beror på att de helt enkelt aldrig insett att det finns tekniker för det, och att de skulle kunna bli mycket skickligare på att kommunicera med bara en liten ansträngning. Så ett av de första sätten att bli skickligare på kommunikation är att överväga varför du kommunicerar som du gör – både de bra grejerna du gör och de mindre bra. Vill du kommunicera bättre är det bara att välja det nu; fortsätter du ha den inställningen kommer du att bli bättre och bättre på att kommunicera det du vill ha sagt till andra.

NLP är ett stort ämnesområde. Det finns många utövare inom det, och på ena skalan av dem har du de som försöker manipulera andra med sina kunskaper, medan den andra sidan av skalan har inställningen att kommunikation är till för att hjälpa, både andra och dig själv. För de som tar steget vidare bortom det och utvecklar sin syn på kommunikation ännu mer börjar man titta på hur kommunikation kan förbättra själva samhället vi lever i: om ett helt land kommunicerar dåligt faller det sakta sönder inifrån, och på vägen skapas en massa lidande i onödan. Ett av sätten att se på krig är ju faktiskt att de uppstår på grund av en brist i kommunikation...

Men vi förminskar vårt fokus nu och går riktigt riktigt nära. Detta var den stora bilden: länder som pratar med varandra. Men den lilla bilden, miniatyrmålningen i sin lilla ram av utsirat guld, är kommunikationen du har med dig själv. Det är här all annan kommunikation har sin källa. NLP har många tekniker som syftar till att du börjar titta på hur du formulerar dig. Hur bygger du dina meningar? Vilka ord väljer du? Hur använder du dem? Vilka pauser har du, vilka rytmer finns i ditt tal, vilka laddningar lägger du bakom orden? Allt det är spår som du kan bli privatdetektiv och följa för att få reda på varför din kommunikation under livets gång blivit ett överfall på dig själv. Ju bättre du blir på att kommunicera med dig desto mer levande liv får du och desto mer förstår du vad du själv vill med livet du har. Om din kommunikation med dig själv är stum, tyst, blind och likgiltig...så kan det hända att det i värsta fall präglar hela ditt liv, tills du en dag inser att du aldrig lyssnat på dig själv och ännu mindre bjudit ut dig själv på en mysig träff över en kopp kaffe en tisdag medan regnet smattrar på rutorna och värmeljusen brinner mellan dig och dig...

Bättre kommunikation är lätt. Även om du väljer att låta bli att lära dig NLP´s specifika tekniker för det, så kan du ändra mycket bara genom att titta på hur du kommunicerar med andra, varje dag, på ditt jobb och i ditt hem. Gör du för mycket? Gör du för lite? Är du luddig men vill vara klarare? Verkar du bli missförstådd mycket – det kanske är ett tecken på att du kan ändra problemet själv, så att du börjar bli mer förstådd. Men viktigast så här i början är faktiskt hur bra samtal du har med dig själv. Om du själv struntar i att prata med dig kan det hända att du aldrig förstår vad du själv vill...och om du glömmer att lyssna på vem du är blir det mycket i livet som aldrig går som du vill.

Klarare kommunikation är lätt. Börja lyssna, på dig själv och på andra, och tänk kort på hur orden du väljer kan påverka din omgivning när du släpper ut dem i världen, och – hej, lyssna: lycka till.