Fysiskt frisk är inte samma sak som levande - skillnaden i synsätt på hälsa mellan kinesisk och västerländsk medicin

Fysiskt frisk är inte samma sak som levande: essä

Hej. Välkommen hit. Den här texten är den första av essäerna vi kommer att lägga ut på Levande Stillhets hemsida. De kommer att vara lite mer lättsamma i sitt upplägg än de längre faktatexterna, och istället vara inriktade mer på fördjupning och hur du kan lära dig att sakta se saker och ting på ett lite annat sätt. I den här första texten kommer vi att prata lite om programmeringen om hälsa som vi tar för given här i Väst. Idag ska vi skärskåda den...syna den i sömmarna...kanske börja ana hur ljuset skiner genom gliporna och sprickorna i synsätt vi tar för givna - bara för att vi har vuxit upp med dem. Vi programmeras helt enkelt att tro att fysiskt frisk är samma sak som levande.

De olika programmeringarna vi packas med om vad fysisk hälsa är just nu är verkligen inte vidare användbara för oss. En av de första är att media och företag försöker tuta i oss är att bra yttre utseende är samma sak som att vara frisk. Det är det givetvis inte. Någon kan se strålande snygg ut utan att för den skull ha bra hälsa eller stabila känslor. Vi andra kan lätt se hur snygga de ser ut på ytan, men vi kan inte se hur de egentligen mår på djupet. De vet bara de själva, inifrån. Sett från perspektiven inom traditionell kinesisk medicin skulle man säga att i själva verket så är personen som ser jättefrisk ut på ytan sakta på väg att bli sjuk – helt enkelt för att det kostar energi att hela tiden "se frisk ut”. En annan vanlig fras för det är wai qiang nei gan - "utsidan stark, insidan rutten".

Traditionell kinesisk medicin har haft helt andra synsätt i mer än 2300 år. Vi ska ta en liten titt på några av dem i den här essän och sedan, tja, kanske överväga om de inte gör livet trevligare och mer levande än synsättet som vårt nuvarande samhälle försöker få oss att tro på. I Traditionell Kinesisk Medicin är en av de grundläggande frågorna patienten ställer om läkaren egentligen ser frisk ut - för är läkaren inte frisk så fungerar ju inte deras system på dem själva, så varför skulle jag bli behandlad av dem?..

Så vad är vår definition av hälsa just nu? Den allmänna, den vi ser i tidningar, i hälsomagasin, på TV och på nätet? Jag tror att vi kan sammanfatta den med två begrepp: yttre skönhet är lika med hälsa, och om du har bra flås så är du frisk . Och om vi tar en lite närmare titt på de båda synsätten...och petar litegrand...minsann...så kan vi nog ganska lätt hitta de stora sprickorna och vidga dem tills...titta, tills lite mer ljus lyser fram.

Vi börjar med har du bra flås så är du frisk. ”Bra flås” brukar i allmänhet betyda att du har bra kardiovaskulär funktion – det vill säga att du tränar ditt hjärta som muskel och dina lungor för ökad syresättning till blodet. Det kommer att stärka din kropp en del och göra att ditt hjärta pumpar blod lättare. Den sortens träning kommer också att träna dina muskler till att få bättre funktion och styrka. Men programmeringen här gör att vi tar saker för givet, och inte tänker på att ifrågasätta några små detaljer som är fel i den här bilden. Frågar man de flesta som har ”bra flås” om deras knän och deras rygg brukar inte svaren bli positiva; de flesta har ont i både knän och rygg. Det finns undantag, men majoriteten skulle klaga på dem båda två, och frågade man dem om de var avslappnade och harmoniska i sitt liv skulle nog svaret inte bli mycket bättre det. Så då är frågan om bra flås är värt priset av slitna knän och ryggrad och ett spänt nervsystem? Vilket tror du påverkar din hälsa mest?

Synen som Traditionell kinesisk medicin har är enormt mångfacetterad jämfört med den vi programmeras med i Väst. De skulle inkludera följande i ”bra hälsa”:

För det första att personen har ett avslappnat och stabilt nervsystem. Detta pratar vi nästan aldrig om i Väst, men ditt nervsystem styr...ja, allting i din kropp, och inte bara det, det styr hur bra ditt sinne och din intelligens länkar till din kropp. Nervsystemet är den stora styrstationen; hälsan du har i ditt nervsystem avgör hälsan i nästan allting annat i hela dig, och i hur du själv hanterar verkligheten. Vårt samhälle överbelastar framförallt folks nervsystem, inte längre deras fysiska kropp. Vill du till exempel faktiskt lära dig slappna av och stressa ner måste du träna träning som lugnar ner och slappnar av ditt nervsystem – inte stressar upp det.

Avslappnat blodflöde. Detta är en stor faktor inom akupunktur, örtmedicin och qigong. Qigong med hög kvalitet är vaskulär, inte kardiovaskulär; detta innebär att träningen bygger på att slappna av och öppna upp ditt blodomlopp, vilket i sin tur gör att blodomloppet fungerar bättre som det är tänkt och samtidigt öppnar upp kapillärerna som är de minsta grenverken av blodflöden i din kropp. Detta gör att hjärtat blir mindre ansträngt och, sett från kinesisk medicins synvinkel, att det blir lugnare och mer avslappnat som organ, någonting som påverkar hälsan i hela dig och i alla dina andra inre organ. Den sortens träning skiljer sig mycket från att träna upp hjärtat som en fysisk muskel, med all belastningen som följer på det.

Stabila och levande känslor. Kinesisk medicin pratar mycket om att bra hälsa ska inkludera balanserade känslor om en individ är frisk. Man länkar bland annat känslor till olika inre organ, med mängder med olika diagnoser som täcker in båda två i ett. Obalanser i dem behandlar man både med akupunktur, örtmedicin och qigong, och med stor framgång. Klassisk akupunktur har till exempel ofantligt bra påverkan på dina känslor, något som är nästan helt okänt här i Väst på grund av att kvalitetsnivån på akupunktur är så tragiskt låg. Kinesisk medicin skulle också prata om hur farligt det är att stänga ner känslor och hur mycket det skadar din hälsa, något de flesta västerlänningar är hemskt bra på: våra liv innehåller för mycket uttråkning. Det gör att folk engagerar sig mindre och mindre i sitt liv och sina känslor tills nästan allting känns grått och blekt och urvattnat och...inte riktigt vid liv.

Avslappning inuti i din kropp. Rent bortsett från att du givetvis mår bättre ju mer avslappnad du och din kropp är, så är del av detta att dina inre organ ska ha utrymme att röra sig. Alla organ måste ha utrymme att röra sig; de rör sig både i sig själva och runt sig. Varje dag rör sig dina organ många kilometer i längd, och ju mer spänning du har inuti din kropp desto mindre rörelseförmåga får dina inre organ. Ju mindre de kan röra sig desto sämre fungerar de, vilket kommer att påverka din hälsa. En viktig poäng med att kunna traditionell qigong är bland annat just att man håller igång rörelsen i och runt de inre organen, mjukt och avslapnat, litegrand varje dag. Det naturliga är alltid annars att de stelnar mer och mer ju äldre vi blir. Den lagrade spänningen gör att de fungerar allt sämre. Förmågan att vända den processen är del av varför traditionell qigong är så föryngrande för de som tränar den hela sitt liv.

Tja, det räcker nästan med att titta bara på de fyra grundbegreppen för att förstå att vår syn på hälsa är ganska begränsad i Väst. Men den är inte bara begränsad: det är viktigt att förstå att vi programmeras att begränsa den. Traditionell qigong och traditionell meditationsträning inkluderar faktiskt tekniker om hur man sakta bryter programmeringarna man har i sig. De som använder den träningen blir mycket svåra att manipulera, vare sig det är av sin omgivning eller av media. NLP, som är ett annat ämne vi lär ut på Levande Stillhet, lär ut enklare tekniker som fungerar snabbare och som också lär utövaren att kunna se när man blir manipulerad och med lätthet kontra det så att man faktiskt tänker själv. Det kan vara trevligt om andra människor inte styr din tankeförmåga varje minut av ditt liv. Reklambranschen bygger på att kunna manipulera dig så att du köper produkten de letar efter. När har de lyckats? Ja, till exempel när du väl börjar tänka i deras synsätt på hälsa istället för dina egna.

...och...jag vet inte riktigt...ska vi våga...ja, varför inte. Vi slänger med princip fem här också, så kan du fundera över hur ofantligt stor den är när du har läst klart. Den sista faktorn är att vara levande, inte bara fysiskt frisk. Kinesisk medicin utgår från att alla människor kan ha liv i sin kropp. Detta inkluderar förmågan att kunna känna hela din kropp med sinnet, inkluderat dina inre organ och dina energiflöden. Den sortens liv tas för givet i kinesisk medicin; här i Väst påstår den nuvarande skolmedicinen att det inte ens går att göra – trots att miljoner människor har gjort det under de gångna 3000 åren eller mer, och fortfarande gör det, varje dag, (ibland till och med på sjukhusen där personal tränar qigong i smyg). Alla kan lära sig att sakta känna sin kropp och få mer och mer liv i den. I traditionell qigong är det i och för sig en noggrann process i hur du får liv i din kropp, och vilken ordning man ska väcka den, men de flesta västerlänningar går runt i likkistor i jämförelse med vad de skulle kunna ha – i jämförelse med den naturliga rätten du har att vara vid liv och känna din egen kropp. Du får bara ett liv: skulle det inte vara trevligt att vara levande medan du har det?

Sensmoral? Den här texten har ingen sensmoral. Den har inget stort utropstecken på slutet och inget snyggt foto på någon fotomodell som retuscherats sönder i Photoshop. Det enda den här texten är skriven för är att ge dig en liten aning om hur manipulerade vi är, och föreslå att det kan hända att det finns vettigare sätt att se på fysisk hälsa än de vi använder just nu. För, du vet, fysiskt frisk är verkligen inte samma sak som levande. Det är bättre än soffpotatis, men du kan bli mycket mer levande än att bara vara fysiskt frisk. Den enda som kan göra valet för dig, din kropp, dina känslor och ditt liv är du. Ingen annan kan. Och – psst – ingen annan vill. Utom du.

Daniel Skyle är frilansjournalist och lärare i traditionell qigong och meditation. Han är aktiv debattör i att förbättra kvaliteten på traditionell kinesisk medicin i Sverige och i Väst, och i hur vi kan skapa mer levande sätt och balanserade sätt att se på begreppet hälsa. © Daniel Skyle 2008