Baguazhang – livvakternas kampstil och kärnan av förändring

Hej. Välkommen hit. I den här texten hittar du en översikt över den av de Inre Stilarna som heter Baguazhang, och som i allmänhet bara kallas Bagua. Förr skrevs transkriberingen från kinesiskan Pa Kua eller Pa Kua Chang. Som stil är Baguazhang känt för två saker: sin förmåga att slåss mot många motståndare samtidigt, och sina precisa tekniker för att lära utövaren att förstå vad bianhua, förändring är, och hur förändring fungerar på alla nivåer både i utövarens kropp, sinne och energisystem. Baguazhang karakteriseras av sin unika cirkelgåendeträning och sina spiralvridningar, och de äldsta versionerna av stilen lär de som tränar den hur förändring fungerar i äkta självförsvar och hur man använder det för att överleva under äkta hot. I det långa loppet lär Baguazhang sina utövare exakt vad förändring faktiskt är, och hur det fungerar i hela universum.

Okej. Om du har hoppat direkt till att läsa om Baguazhang skulle jag varmt rekommendera att du först läser bastexten om de Inre Stilarna. Den ger dig en generell översikt som vi fördjupar här. Vill du få ut full förståelse av den här texten rekommenderar jag också att du läser texten Traditionell Qigong: Tänk på att allting som ingår i traditionell qigong ska ingå i alla de Inre Stilarna, vare sig det är Tai Chi, Xingyi eller Baguazhang. För dig som vill ha en så bra grund som bara möjligt, läs också texten om Xingyiquan. Den ger mycket av grundmaterialet till att förstå den betydligt mer komplexa kampstilen och meditationsstilen som Baguazhang är. Du hittar också en kortare artikel om Baguazhang i Artiklar på hemsidan.

Den här texten innehåller mycket information på många olika djup. Tänk på att den ligger kvar här i morgon också; det är ingen brådska med att läsa den eller att försöka förstå vad den pratar om. Ta det lugnt och läs i din egen takt.

Och med detta sagt - välkommen hit. Det är dags för oss att börja titta på den fascinerande och komplexa stilen som heter Baguazhang.